Sölvesborgs kommun

Arbete för nyanlända

Person som sitter vid ett skrivbord med anteckningsbok och dator. Foto: Pixabay.

Arbetsförmedlingen har det övergripande ansvaret för hjälpa dem som söker arbete i Sverige. Foto: Pixabay.

Som nyanländ invandrare till Sverige är arbete ofta ett stort steg i rätt riktning för att komma in det svenska samhället, träffa nya vänner, lära dig språket och kunna försörja dig själv och sin familj. På Sölvesborgs kommuns arbetsmarknadsenhet har vi verksamheter som riktar sig särskilt till nyanlända.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen (kallas ibland AF) har det övergripande ansvaret för hjälpa dem som söker arbete i Sverige att hitta de företag och myndigheter som vill anställa dem. De ska även på lång sikt se till att så litet antal människor i Sverige som möjligt behöver vara utan arbete. Arbetsförmedlingen hjälper alla, men i första hand dem som har svårast att skaffa ett arbete eller praktik på egen hand. Det finns till exempel särskilda anställningformer för dig som har svårt att få ett vanligt arbete. De kan även hjälpa dig att hitta en utbildning som kommer att göra så att du lättare får jobb i framtiden. Hjälpen du får av Arbetsförmedlingen är gratis för dig när du besöker dem, eftersom Arbetsförmedlingen är en myndighet som finansieras av skattepengar.

Arbetsförmedlingen ansvarar även för att kontrollera så att personer som är arbetslösa söker jobb och gör andra saker som krävs av dem för att de ska få pengar från arbetslöskassan (kallas ofta a-kassan).

Efter år 2021 kommer många saker som myndigheten Arbetsförmedlingen gör nu att skötas av olika företag. Men än så länge är det Arbetsförmedlingen du ska höra av dig till om du behöver hjälp att hitta ett arbete.

Ofta behöver du ha fått uppehållstillstånd och vara folkbokförd i Sölvesborgs kommun för att Arbetsförmedlingen här ska kunna hjälpa dig. Du kan läsa mer om folkbokföring på Skattverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan hittar du hemsidan för Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och här kan du läsa mer om regler för att jobba i Sverige på Arbetsförmedlingens hemsida, till exempel vad som gäller under tiden du söker asyl. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbetsmarknadsenheten

Sölvesborgs kommun samarbetar med Arbetsförmedlingen på flera olika sätt. Till exempel har vi någonting som heter Arbetsmarknadsenheten (förkortas ofta AME) som är till för dig som bor i Sölvesborg och som behöver extra stöd eller vägledning för att komma vidare till arbete eller utbildning. Deltagarna där kommer ofta till oss från Arbetsförmedlingen.

På AME finns en språkgrupp som förbereder deltagarna för arbetsmarknaden. Det görs genom att kombinera arbetsmarknadssvenska med olika aktiviteter som skapas och formas utifrån den enskildes behov tillsammans med de behov som finns på arbetsmarknaden. Här kan du läsa mer om Arbetsmarknadsenheten.

Starta företag

Om du funderar på att starta ett eget företag, så kan du vända dig till Nyföretagarcentrum. Deras rådgivning är gratis för dig som vill starta eget företag. Du kan läsa mer om Nyföretagarcentrum i Sölvesborg på deras hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska för invandrare

För att få ett jobb eller eget företag i Sverige behöver du ofta kunna prata bra svenska. Svenska för invandrare (SFI) i Sölvesborg tar emot nya elever under hela året. Även du som har bott i Sverige en längr­e ­­­tid ­kan börja studera på SFI. Det finns bland annat en särskild undervisningsgrupp för dig som är föräldraledig, dit du kan ta med dig dina barn. Du läsa mer om det på Vuxenutbildningens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd