I Sölvesborgs kommun kan du hitta vita sandstränder, fantastiska bokskogar och medeltida stadskvarter. Små byar, snickarglada hus och herrgårdar delar utrymme med intressanta kulturminnen och stolta sevärdheter. Sölvesborg är en liten pärla i sommarsverige, formad av dansk historia och skrudad i frodig växtlighet.
Vår vackra stadskärna går i vanilj, mildgult, aprikost, tegelrött och rosa. Lageråsa, närmare bestämt. Kulören har fått sitt namn efter Jan Lagerås, högt uppskattad stadsarkitekt i Sölvesborg under 30 år, och den är välkänd bland landets arkitekter. Den mjuka färgpaletten håller ihop bebyggelsen i stadskärnan. Mitt emot järnvägsstationen upp för backen ligger Listers Härads Tingshus, också det ett mål för den arkitekturintresserade.
Runt torget är det medeltida gatunätet bevarat och en liten bit bort ligger stadens äldsta byggnad, S:t Nicolai kyrka, som uppfördes runt sekelskiftet 1300. Då stod Sölvesborgs slott redan på plats för att skydda Danmarks intressen. I dag är slottsruinen och den härliga slottsparken väl värda ett besök och en promenad! Fastän det är drygt 350 år sedan Blekinge blev svenskt, är Sölvesborgs danska arv väldigt tydligt. Och om du träffar på någon som pratar listerländska finns det en hel del danska inslag i den spännande dialektens ordlista.
Vid årsskiftet 2012-2013 stod Sölvesborgsbron klar. Den är 760 meter lång och stoltserar nu med att vara en av Europas längsta gång- och cykelbroar. Med sin ovanliga utformning och spektakulära ljussättning har Sölvesborgsbron blivit ett nytt utflyktsmål, flitigt nyttjat av både invånare och turister. Vi cyklar, flanerar, möts och pratar, tittar på utsikten och fåglarna, fiskar och fikar på bron. Och genom bron har även ön Kaninholmen blivit ett populärt utflyktsmål. Men Sölvesborgsbron är mer än ett besöksmål. Den knyter Sölvesborgs stadskärna och halvön Listerlandet betydligt närmare varandra. Något som underlättar både rekreation och möjligheter att pendla till jobbet. Genom pulserande LED-ljus går det att går det att programmera olika ljusrörelser och färger på brobågarnas utsidor.
Har du sett filmen om Bröderna Lejonhjärta? Den skulle kunna ha spelats in på Ryssbergets sluttningar. Där ligger de små byarna Ynde, Ebbalycke och Bjäraryd som är alldeles sagolika; allra helst i maj när bokskogen, den största i södra Sverige, färgas ljusgrön av nyspruckna löv och äppelodlingarna blommar.
Här hittar du fina fiskevatten i Grundsjön, flera vackra vandringsleder och söta små torp och gårdar. Nedanför Ryssberget låg förr om åren sjön Vesan. Idag är sjön utdikad och förvandlad till bördiga fält.
I Gammalstorp finns en kyrka på det som en gång var en ö i Vesan. På platsen fanns tidigare en romansk kyrka uppförd under 1100-talet. På andra sidan åkrarna ligger den urgamla byn Ysane med sin charmiga medeltida kyrka, S:t Gertrud. Upplev kyrkans vackra välbevarade kalkmålningarna signerade ”Vittskövlemästaren” Nils Håkansson.
Dofter, smaker, ljud och känslor. På vägen till Listerlandet fylls lungorna med lantluft av bästa sorten. Först med en svag aning av ladugård och gödsel, sedan av alspånsrök, hav och tång. Du hör MAIF-publikens jubel, måsarnas skri, fiskebåtarnas lugnande dunkande och ett jazzband i augustinatten. Stränder och pittoreska fiskelägen ligger som ett pärlband längs halvöns åtta mil långa kust. Här är det lätt att må bra och gott att leva! Den vackraste vägen att komma in till Hällevik är nedför den branta backen Haveliden. Utsikten över havet och Kråkenabben långt där nere är hisnande.
I Hällevik kan du bada, njuta av rökeriets och restaurangernas utbud, av den genuina miljön, allsvensk fotboll och jazz. Fiskemuséet och Gamla fiskets dag ger en inblick i hur livet levdes förr i fiskeläget. Ett stenkast bort ligger Nogersund med Kråkenabben, ett vindpinat beteslandskap med ägorna inrutade av vackra stengärden. Här finns flera spännande vandringsstigar.
I Nogersund kan du se många exempel på garnhagar – långsmala trädgårdar med plats att torka garn. Från hamnen går färjan till Hanö. Fortsätt din färd mot Hörvik som ligger strax bakom Listers Huvud, ta ett dopp på stranden och testa någon av de mysiga krogarna i hamnen. Hörvik hänger samman med pittoreska Krokås där du hittar naturreservatet Spragelhall.
Drakar, jättar och hjortar. Varje natt tog sig draken de två milen mellan Tjärö och Hanö, med bara två vingslag. När den 16 meter höga fyren tändes för första gången bländades draken och störtade rätt in i bergväggen nedanför fyren. Det är sägnen om hur Drakamärket nedanför Hanö fyr blev till. Kanske undrar du hur den spektakulära stenreveln Bönsäcken hamnade just på Hanö? Också det berättas det om i en välkänd sägen: En sällskapssjuk jättekvinna som bodde på ön bestämde sig för att bygga en stenbro över sundet för att kunna komma in till Listerlandet. Hon samlade massor av stenar i sitt stora förkläde, men snubblade och alla de stenar som hon plockat föll ur, hamnade nere vid strandkanten och bildade Bönsäcken.
Men även om sägnerna är spännande så är Hanö faktiskt ännu bättre i verkligheten. Det är en ö som lockar till upptäcktsfärder och beroende på vilket väderstreck du väljer att gå efter landstigningen får du helt olika naturupplevelser. Bönsäcken, på öns norra sida, består av miljontals vattenslipade stenar som ständigt rör på sig och ändrar form efter havets vindar. Hanös karaktäristiska silhuett har i alla tider varit ett bekant landmärke för sjöfarare från hela världen. På ön finns den engelska kyrkogården, ett minne från Napoleonkrigets dagar (1810-1812) då Hanö var engelsk flottbas. I dag är gästhamnen mycket populär bland seglare. Blir du sugen på något gott finns öns restaurang ett stenkast bort. Där kan du njuta av mat och dryck samtidigt som du blickar över mot fastlandet och ser färjan plöja genom vattnet mellan Nogersund och Hanö.
Senast uppdaterad: